Postoperativ information

Till dig som har genomgått dentoalveolär kirurgi.

 

Bedövning

Du har fått lokalbedövning vars effekt sitter i ca. tre timmar, Undvik att äta innan bedövningen släpper då du dels kan skada det opereerade området och även riskerar att bita dig i läppen/kinden.

 

Svullnad

Närmaste dygnet efter operationen kan du svullna upp i det opererade området och detta är helt normalt, maximal svullnad nås i regel efter ett dygn. Vanligtvis lägger sig svullnaden inom en vecka.

Smärta

Graden av smärta är individuell men räkna med att det kan göra ont de närmaste dagarna efter operationen.

Rekommenderad smärtlindring

Måttlig smärta -  NSAID ( ipren,brufen) 400mg  1.5 x 4 eller paracetamol (reliv,alvedon,panodil) 1g x4

Medelhög smärta - Kombination av NSAID och paracetamol 

Svår smärta - Ta kontakt med din vårdgivare för receptbelagd smärtlindring ex citodon, panocod

Tips

Att applicera kyla mot det opererade området är ett bra komplement till vanlig smärtbehandling och kan ochså bidra till att svullnaden minskar och läkningsförloppet blir snabbare. Kyl med tex. en hot/cold pack som finns att köpa på apoteket alternativt kan du använda en påse med frysta ärtor som du lindar en tunn duk runt. Obs! Se upp med köldskador.

Munhygien

Borsta försiktigt med mjuk borste. Kan du inte borsta tänderna på vanligt vis kan man under en kortare period använda bakterienedsättande lösning för munsköljning Hexident eller corsodyl som finns receptfritt på apoteket.

Feber

Det är inte ovanligt att få en febertopp närmaste dygnet efter en operation och kan betraktas som en del i det normala läkningsförloppet. Om du däremot får feber och tilltagande svullnade 3-5 dagar efter din operation kan en sk. postoperativ infektion uppstått och du kan eventuellt behöva antibiotika och lokalbehandling. 

Suturer

Normalt sätts ett antal stygn efter en operation , dessa är designade att lösa upp sig inom ca två veckor varvid de lossnar.

Blödning

Det kan börja blöda lite då bedövningen går ur. Vid behov kan du applicera en kompress (eller en hoprullad tygbit) mot såret och bita ihop en halv timme. Ibland kan det hjälpa att suga på en isbit för att få lokal kärlkontraktion och minska blödningen. Vid tveksamheter ring din vårdgivare.

Sjukskrivning

Normalt sett behövs ej någon sjukskrivnings intyg annat än i undantagsfall.