Visdomstanden

Visdomstanden eller tredje molaren som den också kallas brukar i regel komma fram i 18 till 25 års ålder, något tidigare hos kvinnor jämfört med män. Det är inte heller ovanligt att en eller flera visdomständer saknas.

På grund av platsbrist kan ibland visdomstanden eruptera (komma fram) i en sned vinkel och kan då leda till svårigheter att hålla rent. Det är inte ovanligt att en visdomstand inte kan komma fram helt och då kan en ficka bildas kring tanden som kan bli inflammerad/infekterad.

Här nedan följer lite tips på vad du kan göra själv vid besvär med visdomstanden

Visdomstanden delvis framme

Om tanden delvis är framme och tandköttet är irriterat men utan varbildning kan du försöka borsta extra noga i området. använd gärna klorhexidingel (antibakteriellt medel) för att på så sätt minska inflammationen och om du har tur kanske tanden kan komma fram helt och inflammationen försvinner.

Om tanden delvis är framme och tandköttet är irriterat men med varbildning och eventuellt allmänpåverkan med feber och trötthet bör du söka vård hos din tandläkare. sannolikt behöver tanden avlägsnas i ett senare skede.

Visdomstanden heltretinerad ( ej synlig)

En röntgen undersökning krävs för att ta reda på om en ej frambruten visdomstand finns. I de allra flesta fall finns ingen anledning att ta bort en visdomstand  som ej är synlig i munnen. Undantaget för detta är om det finns tecken på sjukdom kring tanden. Bästa sättet att få reda på om du har några ej synliga visdomständer är att ta ett panoramaröntgen som ger en översiktsbild över käkarna.